Lampor, temperaturer och sken
Här ska vi försöka ge en bild av hur de olika färgtemperaturerna kommer se ut i verkligheten – när du har installerat och använder lamporna.

2500 – 2700 K
Dessa lampor ger ett varmt sken och fungerar bra som mysbelysning och i de delar av huset eller lägenheten där ljuset är en inredningsdetalj. Ljuset brukar kallas för varmvitt.

3000 K
Nästa steg på skalan ger ett något vitare sken än den traditionella varmvita. En lite skarpare känsla som kan föredras i hem med mer strikt och stram design, men fortfarande ett ljus du kan använda på många ställen i bostaden.

3500 K
Det här brukar vara standard för lysrör och benämns ofta helt enkelt som ”vitt”. Det ger ett förhållandevis neutralt ljus, men med skärpa. Det passar ofta i områden av bostaden där du arbetar, säg, vid skrivbord eller över köksbänken.

4000 K
Dessa lampor brukar benämnas som kallvita och ger ett skarpt, vitt ljus. Vill du ha ett område i bostaden där du ska vakna till och en plats där du fokuserar kan det vara värt att installera ett kallvitt ljus.

6000 K
Lampor kring 6000 K har en färgtemperatur som liknar vanligt dagsljus. De lämpar sig bra kontor, klassrum och andra platser där du behöver ett skarpt ljus som skapar en ”vaken” miljö. I hemmet kan det bli för sterilt, men på arbetsplatsen är det nästan ett måste.