5 viktiga saker att tänka på innan du köper en manuell rullstolManuella rullstolar drivs av användaren och kräver att man har övre kroppsstyrka. Det finns en hel del olika typer av manuella rullstolar tillgängliga på marknaden idag som exempelvis aktivrullstolar, Tilt-in-Space rullstolar, barnrullstolar, stående rullstolar, rullstolar för tunga brukare och specialrullstolar. Manuella rullstolar är ganska lätta att driva, har obegränsad räckvidd, enkla att manövrera och transportera, dessutom kostar de betydligt mindre än elrullstolar.

Det är viktigt att köpa en rullstol som passar din fysiska förmåga, livsstil och personliga preferenser. Andra viktiga faktorer du behöver tänka på är vilka terränger du vill kunna driva igenom, om du behöver transportera stolen i bilen samt hur din arbetsplats och hem är utformad.

Innan du köper en rullstol kan det vara bra att konsultera en yrkes- eller fysioterapeut. Du kan be om förslag på typ av manuell rullstol eller särskilda funktioner som kan underlätta din vardag – på jobbet eller hemma.

Här är de 5 viktigaste punkterna att kolla efter när du vill köpa en manuell rullstol

 1. Hållbarhet / kvalitet
 2. Komfort
 3. Manöverbarhet
 4. Transport
 5. Pris

1) Hållbarhet / kvalitet

Du lever ditt liv fullt ut och då behöver du en rullstol som är tuff nog att hålla jämna steg med dig. Rullstolen du väljer bör vara tillverkad av kvalitetsmaterial och ha möjligheten att ta dig dit du vill utan problem. För dig som är sportintresserad finns speciella aktivrullstolar anpassade för olika sporter.

Hållbara rullstolar – Vilket material är bäst att investera i?

Rullstolsramen är oftast tillverkad av aluminium, stål eller kolfiber.

 • Aluminium
  Rullstolar med aluminiumram är det mest populära valet bland de som vill ha en rullstol för daglig användning. Viktigt att veta är att det finns olika typer av aluminiumkvalitet. Detta val är bra för dig som använder rullstolen varje dag (både inomhus och utomhus) och vill ha en som är lätt i vikt.
 • Stål
  Rullstolsramar av stål är också ett populärt val. Stålramsrullstolar har en tendens att väga mer vilket betyder att de är svårare att förvara och transportera. Fördelen med dessa rullstolar brukar vara priset som normalt är lägre än en rullstol med exempelvis aluminiumram.
 • Kolfiber
  Rullstolar med kolfiberram är inte lika vanliga och är oftast inte skapade för daglig användning. Dessa stolar är i de flesta fall ämnade för något specifikt som exempelvis basket eller rullstolstävlingar. En rullstol med kolfiberram är dyr men väldigt hållbar.

2) Komfort

En av de viktigaste egenskaperna. Om du inte är bekväm känns allt fel. Ska du använda rullstolen dagligen är det viktigt att du hittar en rullstol med vadderat och format säte för högsta komfort. Ibland kan långa sittider på hårda säten orsaka sår och även få dig att sitta med en ohälsosam kroppshållning. Därför är det viktigt att kolla extra noga på armstöden, sätet och ryggstödet innan du köper en rullstol. Majoriteten av alla bra rullstolar kan justeras efter dina personliga preferenser i komfortväg.

Komfort – Vilken sittdyna ska man ha?

De sittdynor som finns tillgängliga på marknaden är skumdynor, geldynor, en kombination av skum och gel, luftdynor och “memory foam-dynor”.

Att välja en bra rullstolskudde kan ge mer än en bekväm sittplats. Det kan öka sittningstoleransen så att man orkar sitta under längre perioder och dessutom hjälpa mot trycksår genom en mer jämn fördelning av vikten.

 • Skumdynor – Finns i varierande tjocklekar, hårdheter och densitet.
 • Geldynor – En fast, gummiliknande, relativt hård dyna.
 • Kombinationsdynor – Är en kombination av olika material, sammansatta.
 • Luftdynor – Ett mycket bra alternativ för hållning och bekvämligheten. Reducerar värme och svett. Lufttrycket behöver kontrolleras med jämna mellanrum.
 • “Memory foam-dynor” – När den trycks in kommer den “tillfälligt” ihåg intrycket och håller kvar det en stund för att sedan, gradvis, återgå till den ursprungliga formen.

3) Manöverbarhet

En del personer har särskilda medicinska tillstånd som begränsar dem till att endast kunna driva rullstolen en kort sträcka dagligen medan andra personer vill ha en rullstol som håller takt med ett aktivt liv där man exempelvis kan ta sig över hinder och över ojämna underlag. Beroende på hur din livssituation ser ut behöver du se till att rullstolen uppfyller de behov du har.

4) Transport

För att enkelt kunna transportera rullstolen med bil, buss, flyg osv. bör den vara hopfällbar. En del rullstolar är stationära och kan vara svåra att transportera, därför är det viktigt att du innan du köper en rullstol vet om du kan komma att behöva transportera den. Hopfällbara rullstolar brukar vara väldigt enkla att fälla ihop och man sparar mycket utrymme, förutom att den blir enkel att transportera så tar den även mindre plats hemma.

5) Pris

Rullstolar kan kosta från 1,000 kronor upp till 10-tusentals kronor. Priset påverkas bland annat av material, kvalité, vikt och funktioner. Det är viktig att man investerar rätt, en rullstol tillverkad av kvalitetsmaterial kan brukas i många fler år än en som är tillverkad av billigt material. Genom att investera i en bra rullstol kan man därför spara pengar i längden.

Hos Swemed hittar ni en hel del olika typer av hopfällbara rullstolar och tillbehör. Behöver ni hjälp med att hitta den perfekta rullstolen? Tveka inte, kontakta en av våra produktexperter som kan hjälpa er med att hitta den rätta rullstolen.

Vi har skapat en tabell för er som på ett enkelt sätt vill jämföra våra mest populära rullstolar.
Klicka här för att jämföra rullstolarna

Nedan ser ni våra mest populära rullstolarna.

Elektrisk Rullstol A3 – Hopfällbar – Går att rulla manuellt

Vår mest populära rullstol som är både elektrisk och manuell. Lätt att använda och hopfällbar för enkel transport i bilen. 360 graders styrning, 22 tums hjul bak, stark motor m.m. Denna elrullstol lämpar sig för de flesta och fungerar lika bra ute som inne.

4.6 av 5
9 990 kr Excluding VAT

Leverans: 4-12 arbetsdagar

Hopfällbar rullstol med stålram

Hjälpmedel / rullstol som är designad för personer med dysfunktioner och reducerad mobilitet. Den självdrivna rullstolen kan även skjutas framåt av en ackompanjerande person. Den lämpar sig för användning både inomhus och utomhus. Detta är en rullstol för vuxna.

5 av 5
2 990 kr Excluding VAT

Leverans: 4-12 arbetsdagar

Hopfällbar rullstol med tippskydd – Lättvikt – Aluminiumram

Rullstolen FS908 är designad för personer med dysfunktioner och reducerad mobilitet. Den självdrivna rullstolen kan även skjutas framåt av en ackompanjerande person. Den lämpar sig för användning både inomhus och utomhus. Rullstolen rekommenderas även till patienter efter amputering.

4 490 kr Excluding VAT
Leverans: 4-12 arbetsdagar